Pas godt på dine fødder med disse 6 råd

Det er vigtigt, at du passer godt på dine fødder, da du er afhængig af, at dine fødder er funktionelle for at kunne bevæge dig. Der er mange, som ikke tænker over, at fødderne bør plejes dagligt, for at du opretholder en god hudbarriere, og dermed sørger for, at dine fødder har det så godt som muligt.

Der er mange, som kan nikke genkendende til at have tørre, afskallende eller hård hud, hvilket er et tegn på, at du ikke har plejet dine fødder. Find ud af, hvordan du bedst muligt passer på fødderne, så du kan gøre det til en vane at pleje dem.

Fodpleje skal tages alvorligt

Selvom der er nogen, som ikke går op i at pleje fødderne, så er det vigtigt, at du ikke bare griner af, at eksperter siger, det er vigtigt at gøre. Det anbefales, at du ser dine fødder efter dagligt for sår og lignende i forhold til, at huden er optimal, og fødderne generelt ser pæne ud.

Opdager du f.eks. fodsår, er det ikke noget, som du bare skal ignorere, da det kan være et tegn på, at du er ved at udvikle diabetes. Du kan have sværere ved at hele, så det er et problem, der skal tages alvorligt. Hvis du synes, at der er det mindste problem, skal du kontakte din læge for en sikkerheds skyld. 

Råd 1 - Brug en fed fodcreme dagligt 

Som en del af dit aftenritual, bør du få indarbejdet at vaske dine fødder, og derefter smøre dem ind i en god creme. Hudens barriere skal opretholdes, hvis du gerne vil holde skidt, snavs samt bakterier væk. En fed creme er med til at gøre huden smidig og er samtidig med til at forebygge revner og hård hud.

Hvis din hud begynder ikke at være intakt, kan det være tegn på, at dine fødder bliver belastet forkert. Du bruger fødderne hele tiden, og derfor fortjener de også at blive plejet. Det anbefales, at du masserer cremen ind i huden, således at du også får mærket efter, om du er øm eller har andre symptomer ved fødderne.

Råd 2 - Brug åndbare strømper

For at give dine fødder de bedste betingelser dagligt, bør du skifte til rene sokker hver dag. Det er vigtigt at købe nogle gode strømper, som du kan holde ud at have på en hel dag. De må ikke stramme og skal gerne være lavet af materiale, der gør, at dine fødder kan ånde. Hvis fødderne ikke kan ånde, ender de med at blive svedige, og så får du tæer, der lugter. Find nogle gode sokker, som dine fødder kan ånde i, så du kan undgå sure tæer. Du kan f.eks. vælge at købe strømper i bomuld. 

Råd 3 - Brug støttestrømper 

I takt med at folk bliver ældre, er der en del, som begynder at døje med hævede ben eller fødder. For at undgå dette problem, kan du dagligt bruge støttestrømper, som går ind og presser på venerne således, at blodet bliver presset fra fødderne og mod hjertet på grund af det tryk, som støttestrømpen forårsager.

På denne måde bliver blodet ikke samlet i benet, og blodcirkulationen kommer op og kører på højtryk. Der findes mange slags støttestrømper på det danske marked. Derfor gælder det om at prøve nogle forskellige, for at finde ud af hvilken model, der sidder bedst på dine ben. 

Råd 4 - Vælg det rigtige fodtøj

Du skal have sko, der passer til dine fødder, da forkert fodtøj kan være med til at belaste dine fødder. Hvis du f.eks. ikke går med den ideelle fodstørrelse, så kan det ende med, at du med tiden ændrer på fodens naturlige fodform, fordi den bliver presset ned i en sko, som foden ikke er lavet til.

Det anbefales, at du bruger penge på sko i god kvalitet, både så skoene kan holde i længere tid, men også så du er sikker på at have valgt gode sko til fødderne. Pris og kvalitet hænger sammen, og du skal ikke gå ned på kvalitet, når det kommer til at skåne dine fødder så meget som muligt. 

Råd 5 - Undersøg, om du har behov for indlæg i skoen

Nogen mennesker er udfordret af at have problemer med fødderne således, at de kommer til at gå på en besværet måde. I dette tilfælde er det værd at overveje indlæg i skoen, da det kan være med til at tage noget af belastningen. Indlæg tilpasses dine fødder, støtter og giver dig en bedre gang.

Folk med fejlstillingerne i fødderne har især godt af indlæg i skoene. Det er vigtigt, at du gerne vil betale dig fra at få speciallavet indlæg til dine fødder således, at indlægget er lavet efter dit behov. Det er muligt at købe standard indlæg i sko, men de er ikke designet til at hjælpe folk med f.eks. fejlstillinger i fødderne.

Råd 6 - Book tid hos en fodterapeut en gang imellem

Hvis du generelt går og døjer med problemer med fødderne, anbefales det, at du bruger penge på at komme til fodterapeut en gang imellem. En fodterapeut har kendskab til forskellige typer af fodproblemer og vil kunne skræddersy et individuelt forløb til dig. Fødderne har generelt godt af at blive forkælet en gang imellem med en god massage, fodpleje og lignende.

Hvis du ikke har prøvet det før, så skal du booke en tid for at undersøge, hvad det egentligt går ud på. De fleste booker allerede en ny tid med det samme, da fodterapi er med til at stabilisere dine fødder, og dermed holde dem sunde.

Du skal bruge dine fødder i mange år

Fødderne er en vigtig funktion for kroppen for at kunne fungere. Derfor skal du være særligt opmærksom på problemer i fødderne, da skader kan påvirke resten af kroppen som f.eks. knæ eller ben. Du skal derfor reagere, hvis der er de mindste problemer med dine fødder.

Der er mange mennesker, som synes at fødder er ulækre, men du er stadig nødsaget til at tjekke dem efter på daglig basis. Pas godt på dig selv - du skal gerne kunne holde i mange år. Det er kun dig selv, som kan passe godt på dine fødder og sørger for, at de er velfungerende.

Menu
Top